Ξεκινά εντατικός διάλογος για την διαχείριση αποβλήτων

Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ θα ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για την συγκεκριμενοποίηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Τσιρώνης Γιάννης σε ημερίδα του ΤΕΕ , στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

images (1)

Την 30η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία της ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων ενώ για τα Τοπικά Δημοτικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης θα πρέπει να συνταχτούν εντός 5 μηνών.

« Ο ουσιαστικός διάλογος είναι αυτός που θα γίνει με τις Περιφέρειες» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι θα γίνει διαβούλευση για τις νομοθετικές αλλαγές που θα απαιτηθούν καθώς και ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός θα γίνει με βάση την συνισταμένη των προβληματισμών.

Ο αναπληρωτής υπουργός όσο αφορά τον νέο ΕΣΔΑ, τον χαρακτήρισε περισσότερο ευέλικτο, λέγοντας ότι δεν είναι υποχρεωτική η μείωση κλίμακας των εργασιών καθώς πολλοί δήμοι θα μπορούν να αποφασίζουν για το μέγεθος των έργων που τους εξυπηρετούν.

Επιπλέον μίλησε για την αύξηση των εργασιών, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των κεφαλαίων προς την κατεύθυνση της έντασης της εργασίας.

Τέλος ανέφερε την κεφαλαιακή επάρκεια από το νέο ΕΣΠΑ ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για συγκεκριμένες ΣΔΙΤ, σε σχέση με το κόστος τους μεσοπρόθεσμα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός εξέφρασε τους προβληματισμούς όλου του τεχνικού κόσμου σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΔΑ.

αρχείο λήψης (2)

Τόνισε ότι με τον νέο σχεδιασμό δεσμεύεται αρκετά το περιεχόμενο και των Περιφερειακών αλλά και των Τοπικών Σχεδίων.

Την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου πρότεινε ο κ. Στασινός καθώς όπως είπε « στόχος όλων μας πρέπει να είναι να βοηθήσουμε πραγματικά να δημιουργηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη χώρα»

Η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, κ Μοροπούλου Τόνια ανέφερε « Θεωρούμε ότι οι στόχοι που τίθενται, είναι όντως φιλόδοξοι, αλλά μπορεί να είναι εφικτοί αν σε πρώτο επίπεδο υπάρχει ενημέρωση, ενεργοποίηση, εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας» τονίζοντας ότι η μείωση της κλίμακας των νέων έργων από τον ΕΣΔΑ πιθανόν να προκαλέσει αστοχίες ως προς την επίτευξη των στόχων.

Παράλληλα πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εταιρειών, του δημοσίου και των τραπεζών έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες στα ΣΔΙΤ, ώστε να είναι αποδοτικά για τους ιδιώτες αλλά και για το δημόσιο.

Τέλος ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ κ. Καπετάνιος Ευάγγελος, χαρακτήρισε ως βασικό κανόνα του νέου ΕΣΔΑ την πρόληψη, επισημαίνοντας ότι πολλά μπορούν να βελτιωθούν εάν μαζί αποφασίσουμε να δώσουμε λύσεις».