Πόσο θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος

Η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει ως όφελος 10 με 12 λεπτά του ευρώ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 33 λεπτά/λίτρο που σημαίνει ότι θα πέσει στα 23 λεπτά/λίτρο με την μείωση κατά 30%.


gia_arthroΜαζί το ΦΠΑ η τελική μείωση φτάνει μέχρι τα 12 λεπτά/λίτρο. Στα 1,15 με 1,20€/λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η λιανική τιμή πώλησης από 1,25με 1,3€ που θα ήταν αν ο φόρος παρέμενε στα περσινά επίπεδα.

Η τιμή ωστόσο εξαρτάται και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς [διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου(£)/ευρώ(€)] και θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, που αρχίζει και η πώληση από τα πρατήρια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για έλλειψη θάρρους και γενναιότητας ή άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων οικογενειών και τονίζει πως η εξαγγελία του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, για την ουσιαστική μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο κ Σαμαράς εξήγγειλε ότι διατηρείται το επίδομα θέρμανσης. Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στα κριτήρια δικαιούχοι θα είναι άγαμοι με εισόδημα έως 30.000€, έγγαμοι έως 40.000€ με προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000€, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000€ για κάθε επόμενο.

Σε σχέση με τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000€ ακίνητης περιουσίας (από 150.000€), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000€ (από 200.000€), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει σχετική τροπολογία. Ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος γνωστοποίησε ότι θα προτείνει την επαναφορά του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 60€ τα 1000 λίτρα.

αρχείο λήψης (3)

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη Δευτέρα τροπολογία με την οποία θα προτείνει την επαναφορά του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα προ των αυξήσεων επίπεδα του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα, γνωστοποίησε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετράκος. Συγκεκριμένα ο κ. Πετράκος ανέφερε «Ο κ. Σαμαράς εμπαίζει για μια φορά ακόμα τον ελληνικό λαό. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους. Αφού αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης(ΕΦΚ) από 60€ τα 1.000 λίτρα που ήταν τον Μάρτιο του 2011 στα 330€ τα 1.000 λίτρα, δηλαδή 450%, έρχεται τώρα και παρουσιάζει ως φοροελάφρυνση την μείωση-εμπαιγμό κατά 30%. Η εξαγγελία αυτή σημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιβαρύνεται με 230€ τα 1.000 λίτρα»

Όπως τόνισε ο ίδιος, ακόμα και μετά την εξαγγελία του κ. Σαμαρά «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα συνεχίζει να είναι απλησίαστη για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αφού η τιμή στη λιανική θα είναι γύρω στο 1,20€»

Και κατέληξε « Μόνη ουσιαστική ελάφρυνση και ανακούφιση για τον ελληνικό λαό θα είναι η υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει δηλαδή ο ΕΦΚ στα 60€ τα 1.000 λίτρα. Την πρόταση αυτή θα την επανακαταθέσουμε για μια ακόμη φορά ως τροπολογία και πάλι αύριο Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, θέτοντας όλους τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης προ των ευθυνών τους».