Πέφτει κι άλλο η τιμή του πετρελαίου

Μειώνετε η τιμή του πετρελαίου σήμερα, μετά από την άρνηση στο να μειώσουν την παραγωγή τους η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ενώ αυξάνονται τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην μειώσει την παραγωγή της είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου συγκριτικά με την προηγούμενη συνεδρίαση. Ταυτόχρονα νέα βιομηχανικά στοιχεία έδειξαν αύξηση των αμερικάνικων αποθεμάτων.

Μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του τον Ιανουάριο, το Ιράν αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, χαρακτηρίζοντας ως “γελοία” την κοινή πρόταση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας. Για το “πάγωμα” της παραγωγής στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Στα 31,12 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του αμερικάνικου αργού πετρελαίου προέλευσης Τέξας καταγράφοντας μείωση 2,35% σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο.

Στα 32,79 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεση για το πετρέλαιο Brent διεθνούς προέλευσης, καταγράφοντας μείωση 1,44%.

Η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης συνεργασίας των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να συμφωνήσουν σε “πάγωμα” ή μείωση της παραγωγής πετρελαίου και να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά του, έναντι της μειωμένης ζήτησης που έχει προκαλέσει μείωση των τιμών κατά 70% από τα μέσα του 2014.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ-Ναίμι, δήλωσε ότι μια προσπάθεια μείωσης της παραγωγής μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και χωρών οι οποίες δεν είναι μέλη του οργανισμού “δεν θα συμβεί, επειδή δεν είναι αρκετές οι χώρες που θα την εφαρμόσουν”.

Τέλος σημείωσε ότι για να υπάρξει πάγωμα στην παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, θα πρέπει οι βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να συγκρατήσουν την παραγωγή τους, χωρίς να την αυξήσουν. Και ενώ η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ συμφώνησε αν και διστακτικά, το Ιράν χαρακτήρισε την πρόταση “γελοία”.

Στις ασιατικές αγορές οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ρίσκο μεγαλώνει με περαιτέρω μείωση των τιμών του πετρελαίου καθώς δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την σταθεροποίηση της παραγωγής, σημειώνει ο Ρικ σπούνερ της CMC Markets, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις δρομολογούνται προς την κατεύθυνση αυτή, και από τον ερχομό την άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση.

Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7,1 εκατ. βαρέλια, στα 506,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, συντελώντας στη διαθεσιμότητα της υπερπροσφοράς πετρελαίου, έναντι της χαμηλής ζήτησης.

Για οποιαδήποτε απορία ή για να κάνετε την παραγγελία σας για οικονομικό πετρέλαιο θέρμανσης καλέστε στο 210-9401019 ή συμπληρώστε την φόρμα εδώ.

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΛΕΥΡΑ Α'