
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών μπορεί να κατευθύνεται είτε στο προ νυμφικό υδρόβιο στάδιο, είτε στο ενήλικο στάδιο ή ταυτόχρονα και στα δύο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η εφαρμογή ξεκινά την εποχή που τα κουνούπια βρίσκονται σε ανώριμα στάδια και δεν έχουν εμφανισθεί τα τέλεια έντομα (νωρίς την άνοιξη) σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών. Τα μέτρα για την προστασία από τα κουνούπια πρέπει να είναι γενικά, για μια μεγάλη περιοχή και να λαμβάνονται από την πολιτεία και υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων.
Η αντιμετώπιση και καταπολέμηση των κουνουπιών δεν σημαίνει πως απλά ψεκάζουμε με κάποιο εντομοκτόνο. Βασική προϋπόθεση είναι να εντοπιστούν οι εστίες αναπαραγωγής, να μελετηθεί η ταυτότητα των ειδών που υπάρχουν , η βιολογία τους κλπ ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τον οικονομικότερο και ασφαλή για το περιβάλλον και τους οργανισμούς μη στόχους, τρόπος αντιμετώπισης.
Αντιμετώπιση
Τα κουνούπια χρειάζονται 7 ημέρες για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους.
Τα πρώτα 3 στάδια είναι σε υγρό περιβάλλον. Για αυτό ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια είναι να περιοριστούν τα λιμνάζοντα νερά.
Μέθοδοι αντιμετώπισης των κουνουπιών
Εφαρμόζονται ψεκασμοί με κατάλληλα εντομοκτόνα σκευάσματα σε επιφάνειες εφόσον προηγουμένως έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως : το είδος του κουνουπιού που αντιμετωπίζουμε (διαφορετικές θέσεις προτίμησης ανάπαυσης), τις προς ψεκασμό επιφάνειες (πορώδεις ή μη) κλπ. Η εφαρμογή των εντομοκτόνων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του σκευάσματος όπως αυτή ορίζεται από την παρασκευάστρια εταιρεία, σε συνάρτηση με τη σχετική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Ο ψεκασμός γίνεται σε επιφάνειες και όχι στον αέρα , από κατάλληλη απόσταση για την διασφάλιση της καλής και ομοιόμορφής διαβροχής των επιφανειών στις οποίες αναπαύονται τα ενήλικα κουνούπια και επίσης όταν συνθήκες (καιρικές) το επιτρέπουν.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης χωρητικότητας 5 και 10λτ καθώς και αντλία ψεκασμού υψηλής πίεσης με την οποία επιτυγχάνεται γρήγορος και αποτελεσματικός ψεκασμός σε απόσταση έως και 10m για την κάλυψη μεγάλων επιφανειών δαπέδων, τοίχων ή μεγάλων εξωτερικών χώρων.
Πως μπορούμε να προστατευτούμε στο σπίτι από τα κουνούπια;
Περιορίζουμε όλες τις επιφάνειες εκείνες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά :
1) Απομακρύνουμε το στάσιμο νερό από λεκάνες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους
2) Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα. Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα)
3) Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
4) Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό
5) Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής
6) Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν
7) Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
8)Καλύπτουμε τις βάρκες ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής
9) Αν έχουμε πισίνα, θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών
10) Τοποθετούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού
11) Κάνουμε χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.
12) Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.
13) Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
14) Κουρεύουμε το γρασίδι, τις φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια) και προτιμούμε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες
15) Χρησιμοποιούμε κατάλληλα ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
16) Ταυτόχρονα συνίσταται η χρήση κουνουποπαγίδων οι οποίες είναι κατάλληλες για χρήση τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους και χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων